Welk materiaal krijgt uw veranda? De voor- en nadelen op een rijtje.

De thermometer kwam boven de 40 graden Celsius uit, en (plaatselijke) hitterecords werden hiermee verbroken. Dit jaar hebben we in Nederland al flink wat gemerkt van de zomer. Waarschijnlijk was u, zoals veel mensen, op zoek naar verkoeling. Of dit nou bij het water onder een boom was, of op kantoor met de airco aan. Een ander goed idee is zonder twijfel een veranda in eigen stijl om buiten in comfort te kunnen relaxen. Een plek waar u zowel in de zomer kunt genieten van wat schaduw, als in de winter comfortabel kunt vertoeven rond een vuurtje. Maar wat maakt een goede veranda?  Wat is het verschil in de materialen die voor de bouw zijn gebruikt? En wilt u het laten bouwen of zelf bouwen?

Voor de meeste veranda’s wordt er vaak hout gebruikt. Maar ook aluminium, smeedijzer, en zelfs PVC zijn niet ongebruikelijk. En dan is er vaak ook nog de vloer. Deze wordt over het algemeen betegeld, of met hout al dan niet hout-kunststof vlonders gelegd. Voor de veranda zelf hebben de materialen in ieder geval de volgende voor- en nadelen: 

Aluminium 

Een aluminium veranda heeft allereerst een uitstraling die zeker niet bij elk huis gaat passen. Aluminium is modern, en erg stevig. Je zet er iets van neer dat een lange tijd zal blijven staan. Er zijn veel accessoires te verkrijgen die ook uit aluminium bestaan zoals sierlijsten en functionele frames, waardoor uw constructie geheel aanpasbaar wordt met prefab producten. De grootste nadelen? Aluminium geleidt hitte heel goed en is daardoor snel heet. Er worden wel door veel fabrikanten ‘’onderbroken alu-systemen’’ aangeboden die dit probleem grotendeels oplossen. Daarnaast is het een materiaal waar snel krassen op te zien kunnen zijn. 

PVC 

Wilt u een klein stuk overdekken? Dan kan PVC een goede oplossing zijn. PVC is om te beginnen goedkoop. Het allergoedkoopste van de materialen, maar dat zie je er ook vaak aan. Niet alleen door het materiaal, maar ook omdat PVC simpelweg een kleinere hoeveelheid gewicht kan ondersteunen waardoor de oppervlakte erg mee gaat spelen. Ook is het door het onderhoud zeer geschikt als een laag voor een hoge isolatiewaarde, maar heeft het van nature wel minder sfeer zoals hout dat wel heeft.

Hout 

Hout heeft als belangrijkste eigenschap voor veel mensen (ook als ze het zich niet realiseren) dat het er al snel erg mooi uitziet en huiselijk aanvoelt. Wat dat betreft is een houten veranda een ideale keuze, en daarom is het ook begrijpelijk dat zoveel mensen dit materiaal gebruiken. De grootste nadelen zijn dat hout relatief duur is door haar grote aantrekkingskracht, en dat een houten veranda ongeveer om de drie jaar moet worden bijgewerkt met een paar lagen beits om weerbestendig te kunnen blijven. Ook kun je er dankzij de maakbaarheid makkelijk fantasierijke projecten mee aangaan om het ontwerp van je dromen te realiseren. Daarnaast kan het goed tegen veranderingen van temperatuur, en biedt het hier redelijke isolatie tegen temperatuur en geluidsoverlast. Oh, en let op het soort hout. Exotisch hardhout zoals teak heeft de voorkeur omdat het niet snel zal splijten.  

Smeedijzer 

Smeedijzer is misschien niet het materiaal waar men het eerste aan denkt, maar het is wel iets dat nog steeds gebruikt wordt. Het is een materiaal dat al eeuwen oud is, en daardoor heeft het ook snel een klassieke look en feel. Heel stevig, maar ook behoorlijk duur. Door de prijs is er wel veel ruimte om te werken met lichtdoorlatende constructies. En hoewel het niet zo thermisch geleidend is als aluminium, heeft het ook geen oplossing voor die geleiding zoals een onderbroken alu-systeem dat wel heeft. Onderbreken zou de stevigheid van de complete constructie namelijk te zeer beïnvloeden 

Vlonders en betegeling 

Zou u voor vlonders willen gaan om de veranda af te maken, dan kunt u praktisch kiezen uit goedkoper hout dat geïmpregneerd is, zoals bijvoorbeeld grenen of vuren. Wilt u gaan voor iets dat bij uw teak veranda past, dan is hardhout een goede oplossing. Maar er zijn ook vlonders die gemaakt zijn uit WPC, een combinatie van houtsnippers en kunststof. Betonnen tegels bieden tegenwoordig een groot comfort om op rond te kunnen lopen en spelen. Verder zijn er nog keramische tegels in talloze kleuren, vormen, en maten beschikbaarWPC is relatief onderhoudsvrij, terwijl het hout (met name hardhout) toch ook wel elk jaar geolied moet worden. Als geen van dit allen iets voor u is, dan kunt u ook kijken of tegelwerk bij het geheel past.

https://www.degoedkoopsteveranda.nl/houten-veranda

Hoe contact lijm te gebruiken

Contact lijm is een op rubber gebaseerde lijm die ontwikkeld is voor het verlijmen van verschillende soorten materialen (bijv. hout/hout, leer/leer) of in combinatie (bijv. hout/leer). Gemakkelijk te gebruiken, biedt een snelle droging, goede waterbestendigheid en uitstekende weerstand vanaf het begin.

Omdat het schuurmiddel is, kan het niet worden gebruikt op piepschuim of polyurethaan. Het is ook zeer giftig en moet worden gebruikt in een goed geventileerde omgeving, bij voorkeur buitenshuis.

Het wordt meestal gevonden in bouwmaterialenwinkels, handwerkwinkels of winkels die leer, nappa of meubelstof verkopen.

Instructies voor gebruik:
1. Zorg ervoor dat de te verlijmen oppervlakken droog en schoon zijn (vrij van stof, vet of olieachtige resten).

2. Als het lijmoppervlak niet poreus (glad en glanzend) is, raden wij u aan het stuk te schuren zodat de lijm kan doordringen.

3. Breng een gelijkmatige lijmlaag aan op beide te verlijmen oppervlakken en wacht 5 tot 10 minuten.

4. Maak de vereniging van de stukken, het indrukken van het centrum tot de uiteinden, waardoor de vorming van bubbels te voorkomen.

5. Na gebruik, sluit de productverpakking goed af om de levensduur te verlengen.

6. Extreme temperaturen veranderen de hechting. Als het milieu onder de 18ºC is, zal de droogtijd langer zijn. Goede prestatietemperaturen liggen tussen de 24 en 28°C en de relatieve luchtvochtigheid tussen de 30 en 60%.

7. Bij grootschalige productie wordt het gebruik van spuitcontactlijm aanbevolen;

8. Het gebruik van oplosmiddelen wordt aanbevolen voor het reinigen van de apparatuur;

9. Als de lijm verdund moet worden, gebruik dan het oplosmiddel. De uitharding van de lijm niet versnellen met behulp van ventilatoren of kachels, omdat deze handeling eventuele luchtbellen in de toepassing kan veroorzaken.

Wij raden u aan tests uit te voeren vóór de uiteindelijke toepassing van het product. Tijd die nodig is voor totale droging: 24 uur.

Reinigen: De contactlijm kan met behulp van oplosmiddelen worden verwijderd terwijl deze nog vloeibaar is. Na het drogen moet het overtollige product worden geschuurd.

https://www.spuitlijmconcurrent.nl/contactlijm/

Tips bij aanschaf van een nieuwe woning

 

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning kun je er voor kiezen een bestaand huis te kopen. Maar je kunt ook kiezen voor een nieuwbouwwoning. Zo ben je ervan verzekerd dat je geen onkosten hoeft te maken voor een vervuilde woning. Hieronder geven we enkele tips weer die je in kunt zetten wanneer je een nieuw huis wilt aanschaffen.

Kies de juiste buurt en soort woning

De eerste stap is nadenken over waar je wilt wonen. De stad en buurt vallen hier onder. Waar de ene persoon veel voor een vrije kavel voor zelfbouw in de polder, kiest de andere liever voor een stadswijk, multicultureel aangelegd of niet. Verder is het handig na te denken over het feit of je in een nieuwbouw of oudbouw woning wil wonen. Een oud huis heeft vaak meer sfeer, maar het voordeel van een nieuwbouw woning is dat je hierin vaak goed zit voor de komende jaren omdat je weinig tot niets aan het onderhoud hoeft te doen. Het is handig om de voor- en nadelen van beide soorten woningen naast elkaar te zetten.
Hierbij kun je ook nadenken over hoe de woning er van binnen uit komt te zien. Meestal krijg je hier door middel van een plattegrond een aardig beeld van, maar soms is het niet gedetailleerd genoeg. Het kan helpen hierbij een bezoek te brengen aan de locatie van het project. Zo maken veel makelaars en projectontwikkelaars gebruik van programma’s zoals 3D- simulaties en Virtual Reality, zodat je volledig kunt zien hoe je toekomstige droomwoning eruit komt te zien.

Check de financiële haalbaarheid

Het is uiteraard handig om van te voren te checken of je het huis van je dromen wel kunt betalen. Op Internet zijn rekentools te vinden waarmee je dit uit kunt vinden. Houd er hierbij rekening mee dat banken verplicht zijn kosten in rekenng te brengen voor hypotheekadvies. Wel kunnen ze vaak een gratis mini- advies geven.
Ook is het belangrijk de kosten in de gaten te houden, deze kunnen in veel gevallen namelijk zomaar ineens oplopen. Zo gaat de betaling bij een nieuwbouwhuis vaak net weer even anders dan bij een bestaand huis. Het hele hypotheekbedrag gaat in een bouwdepot. Vanaf die rekening betaalt de koper de facturen aan de bouwer. Over de hypotheek betaalt de koper vervolgens rente, maar over het bouwdepot krijgt hij weer rente. In het begin zijn er dus heel weinig extra woonlasten, maar die worden meer naarmate de bouw vordert.
Als je nog zit met een oude woning die je moet verkopen, is het ook belangrijk dat je inschat wanneer je dit doet. Zo kun je met een makelaar overleggen of het verstandig is dit zo snel mogelijk te doen, of dat het slimmer is dat je er nog even mee wacht. Ook kan deze persoon onderhandelen over de datum van oplevering van je oude huis. Houd ondertussen goed in de gaten of de aannemer de in het koopcontract afgesproken bouwtijd in acht neemt. In het contract staat bijvoorbeeld wanneer de bouw moet beginnen en hoeveel dagen hij er maximaal over mag doen.

Zorg voor een goede planning

Projectontwikkelaars laten de keuze voor zaken zoals de keuken en badkamer steeds vaker vrij aan de consument. Als duidelijk wordt wanneer de opleverdatum is, wordt het tijd om deze zaken uit te zoeken en te bestellen. De leveranciers kunnen dan direct aan de slag als het huis klaar is.
Ook moet je goed nadenken aan hoe je nieuwe huis opgeleverd wordt. Ook een nieuwbouwwoning kan last hebben van gebreken. Neem daarom een expert mee bij de opleveringskeuring. Van de keuring krijg je een rapport, ondertekend door koper en aannemer. De aannemer is verplicht de gebreken die er zijn binnen drie maanden te herstellen. Vraag deze persoon ook voor advies over de afwerking. Moet bijvoorbeeld eerst de vloer erin en dan de keuken, of andersom? En mag er op de muren van een nieuwbouwhuis behang en verf?
Wanneer je gaat verbouwen is het handig je spullen ergens veilig te stellen. Een bekwaam bedrijf wat mee zou kunnen helpen met het verhuizen hiervan, is woningontruiming. Zij zijn werkzaam door het hele land en kunnen u zware fysieke activiteiten uit handen nemen. Bovendien werken zij met een 100% tevredenheidsgarantie, wat betekend dat de betaling pas na een door u goedgekeurde oplevering plaatsvindt.