Dazen in je tuin, rondom mens en dier een grote ergenis!

Dazen in je tuin, rondom mens en dier een grote ergenis!

Dazen zijn de meest vervelende insecten die er voor paardenhouders zijn maar ook zeker voor mensen. De daas is een bloedzuigend insect die ook wel paarden of horzel, blinde vlieg genoemd wordt. Een groot misverstand is dat een daas niet steekt of prikt maar dat ze bijt met haar vlijmscherpe snuitje. Wat ook veel mensen niet weten is dat alleen de vrouwtjesdaas bijt, een mannetjes daas is namelijk alleen maar opzoek naar nectar. Een vrouwtjesdaas bijt, omdat ze bloed nodig heeft om haar eitjes te voeden en deze weer te kunnen leggen. Het bijten doet ze overigens vaak bij warm en klam weer, dus echte een zomers probleem welke bijna weer voorbij is.

Dazen vangen , aanpakken, bestrijden ? Dit doe je met een dazenval !

Voor wie het mee heeft gemaakt, klinkt het als muziek in de oren. Een dazenplaag die zo snel mogelijk wordt aangepakt. Als je ooit bent gebeten door een daas zal je het verschil aanzienlijk merken tussen bijvoorbeeld een mug of een dazenbeet. Een dazenbeet zorgt namelijk voor een zwelling en een ontsteking. De ervaring is dat dit ontzettend veel pijn kan doen. Een dazenbeet kun je herkennen als een klein, pijnlijk, rood wondje die ook nog eens heel erg kan jeuken. Wanneer iemand een allergische reactie op de dazenbeet heeft, moet de wond behandeld worden. De behandeling bestaat uit het reinigen van de wond en het toepassen van jeukstillende zalf. De dazenval vangt de daas en zorgt ervoor dat u kan genieten van de zomer.

Niet alleen mensen, maar ook paarden of ander vee worden vaak gebeten door de daas. Vooral de paarden ervaren hier veel last van. Dit is dan ook een grote reden waarom paarden zo bang zijn voor dazen. Wanneer een paard opmerkt dat er een daas in de buurt is, zal ze hier niet alleen van schrikken, maar ze zal ook proberen te vluchten. Een paard is op dat moment in grote paniek en als een daas haar blijft aanvallen kan dit allerlei gevolgen van dien hebben. Dit maakt dazen gewoon heel vervelend en gevaarlijk. Voor wie denkt dat kleding beschermt tegen dazen, die heeft het mis. Dazen kunnen met hun dunne mesjes gewoon door een T-shirt met een dun stofje heen bijten.

Video hoe een dazenval gemaakt van een zwarte emmer werkt. 

Het weren of vangen van dazen met vliegenspray of een dazenval

Uit onderzoek is gebleken dat dazen voornamelijk aangetrokken worden door warmte en beweging. Het dazenvrouwtje gebruikt namelijk haar infrarode ogen bij het vinden van een potencieel prooi. Hoe donkerder de vacht, hoe meer warmte deze vast houd en meer aantrekking is om bloed te halen valt voor haar eitjes. Daarnaast wordt de daas  dus ookniet aangetrokken door de geur van een paard, of zweetgeur. Zwetende paarden zijn warm en de infrarode uitstraling is groter.

Zodra een daas  land bijt ze vrijwel meteen. Daarom is het van groot belang dat een paard wordt ingespoten met vliegenspray of dat de deze eerder wordt gevangen met bijvoorbeeld een dazenval. Een spray maskeert de zweetgeur van een paard, waardoor dazen op een afstand blijven. Vliegenspray is absoluut geen oplossing voor lange termijn, maar het zorgt er wel voor dat je tijdens een buitenrit zonder last en irritatie van dazen de rit kunt afmaken. Voor deze korte periodes is het een ideaal middel, maar het geeft geen garantie wanneer een paard 6 tot 8 uur in het weiland staat. Als dit wel het geval is moet er worden gezocht naar een andere oplossing en deze heet de dazenval. Dit product bestaat uit een dazenbal, een kap ( funnel ) en een opvangbakje. De bal hangt heel los, zodat het een beetje heen en weer kan bewegen. Een daas zal hierdoor met haar primitieve brein denken dat het een paard of een andere prooi is.

De werking van een dazenval

De werking  is dus als volgt. De daas land op de dazenbal en merkt al snel op dat er iets niet klopt. Na het landen kan een daas alleen rechtop vliegen, omdat het slechte vliegers zijn. Hierdoor lijdt de kap haar direct het opvangbakje in en zit ze voorgoed gevangen. Al na enkele dazeg zal je merken dat het dazenaantal aanzienlijk verminderd is. Het is dus goed voor het milieu, omdat de dazenplaag wordt aangepakt zonder gifstoffen, geen bijvangsten heeft en daarnaast is de dazenval makkelijk schoon te maken waardoor deze jaren mee gaat, maar hij is wel een stuk prijziger.

De daas wordt aangetrokken tot de hete en bewegende bal net als het hete en bewegende mens of dier. ( infrarode waarneming)

Uitgebreide uitleg > Werking van een dazenval

 

De goedkopere oplossing, het zelf maken van een dazenvanger met een zwarte emmer en lijm

De goedkopere oplossing wordt ook wel de budget dazenval genoemd, die gemaakt kan worden met de STICKY TRAP lijm. Het heeft in principe dezelfde werking als een ‘gewone’ dazenval, maar dan wordt de bal vervangen door een emmer. Deze emmer smeer je in met de dazenlijm en een daas zal in plaats van het opvangbakje, gevangen worden door de lijm. Ze zal namelijk vastplakken met haar pootjes in de lijm en op deze manier zal de emmer ontzettend snel volraken. Als dit het geval is kun je een nieuw laagje lijm aanbrengen en begint het proces weer opnieuw. De emmer hang je in de zon op ongeveer een meter hoogte, alleen dan zal deze manier van aanpakken goed werken.

Mocht je deze val willen plaatsen in de buurt van de paarden, zorg er dan voor dat je hem net buiten het weiland plaatst zodat een paard niet onverwachts tegen de lijm aankomt. Daarnaast heeft de lijm een onaangename geur voor vlinders of insecten die opzoek zijn naar nectar, waardoor je deze niet zomaar vangt met de dazenlijm

Wat je dan nog als extra bescherming voor je paard kunt doen is het aanschaffen van een stevige vliegendeken. Waardoor ze in ieder geval in de wei beschut is en de dag beter kan doorkomen.

 

Bezoek voor meer informatie onze website.

https://sticky-trap.nl/page/informatie

Serbo kwaliteit tuinkamers

Als je op zoek bent naar een tuinkamer dat ook nog betaalbaar is moet je zeker voor Serbo kiezen. Serbo is inmiddels een begrip geworden in Nederland en heeft al succesvol duizenden tuinkamers gebouwd.

Een tuinkamer is de droom van vele en de beste manier om het huis uit te bereiden. Een tuinkamer heeft veel functies en kan het hele jaar door gebruikt worden. Met een Serbo tuinkamer geniet je dan ook de hele jaar door. Het maakt niet of het buiten bloedwarm is of ijskoud, want je ziet er lekker bij in een Serbo tuinkamer. Toch geniet je volledig van de tuin. De tuin waar je hard aan gewerkt hebt en veel aan hebt uitgegeven.

Nu lijkt het bouwen van een tuinkamer duur maar dit is niet het geval. Als je kiest voor Serbo tuinkamers kies je voor betaalbare tuinkamers. Dat de Serbo tuinmakers betaalbaar zijn betekent het niet dat ze niet van hoog kwaliteit zijn. Serbo stelt namelijk kwaliteit en klanttevredenheid voorop. Bij Serbo is de klant nog koning en zijn ze pas tevreden als de klant dat ook is.

Neem zelf een kijkje op de website van Serbo en vergelijkbare websites van bedrijven dat ook tuinkamers bouwen.

serbo.nl

dreumel.nl

bronkhorstbuitenleven.nl

Een terrasoverkapping die over dertig jaar nog steeds mooi is!

Bent u benieuwd welke terrasoverkappingen dit seizoen geliefd zijn bij de Nederlanders? In eerste instantie is het best wel een groot contrast, want het gaat niet alleen maar over moderne terrasoverkappingen. Naar het luidt zijn er mensen die ook van een wat ouderwetsere overkapping houden. Het degelijke waar vroeger erg veel tuinhuizen en andere bijgebouwen mee werden gebouwd, dat is wel iets wat steeds meer terug komt. Ook de aanschaf en het laten bouwen van een terrasoverkapping is het gelukkig zo dat mensen steeds vaker weer inzien dat ze ook echt moeten kijken naar de kwaliteit. Als het een keer waait dan is het niet de bedoeling dat de overkapping kapot gaat of dat er delen van wegwaaien. Daarom adviseren wij onze lezers ook altijd om even goed te kijken of er een specialist is op het gebied van het buitenleven. En dan wel in de buurt, zodat u niet het hele land hoeft door te reizen om de terrasoverkapping van uw dromen aan te schaffen. Natuurlijk kunt u de overkapping voor in uw tuin ook online aanschaffen, maar dat is eigenlijk nog wel een beetje lastig. De verzendkosten zijn bijvoorbeeld erg hoog. Daarnaast weet u niet of hetgeen wat u ontvangt precies aan uw wensen voldoet.

Een nieuwe terrasoverkapping volgens de laatste trends

Wij noemen het voor het gemak maar even de laatste trends, omdat het van belang is dat men begrijpt dat wij niet alleen maar reclame maken, maar dat wij de mensen ook graag willen informeren. Wat de trend ook is, als u van plan bent om jarenlang van dezelfde terrasoverkapping te genieten? Kies dan voor een overkappig die een beetje tijdloos is. Dus die over tien jaar nog steeds modern en hip is, maar toch niet over de top. U kunt immers niet weten of het bouwsel dan nog steeds mooi wordt gevonden. En ook of u het zelf nog wel mooi vindt. Laat u daarom goed adviseren, zodat u niet een miskoop begaat. Want een overkapping voor op uw terras is toch wel iets wat u niet zomaar koopt. Daar moet u eerst even over nadenken, omdat het best wel een grotere uitgave is. Vooral wanneer u een degelijke terrasoverkapping wilt die blijft staan in weer en wind.

http://www.bowisse.nl/terrasoverkapping/