Genieten van je tuin
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe u uw vijverpomp moet onderhouden en waarom u dat zou moeten doen

Een vijver kan een mooie aanwinst zijn voor uw huis en is ook nuttig omdat hij helpt muggen te bestrijden. Het onderhouden van een vijver is echter niet eenvoudig, vooral niet als u in een gebied woont waar het vriest. Het houden van een vijver vereist regelmatig onderhoud, waaronder schoonmaak, reparaties en routinecontroles om de functionaliteit te waarborgen. Het centrale onderdeel van uw vijver is de pomp. Omdat pompen vaak worden gebruikt en voortdurend moeten draaien, zijn ze onderhevig aan slijtage. Om ervoor te zorgen dat uw Oase vijverpomp optimaal blijft werken, is het belangrijk dat u van tijd tot tijd routinecontroles uitvoert. Door de vochtigheidsgraad van de bodem te controleren, kunt u zien of uw pomp niet genoeg water krijgt om efficiënt te werken. Hier volgen enkele tips over hoe u uw pomp kunt onderhouden en zo lang mogelijk optimaal kunt laten werken:

 

Controleer het vochtgehalte van de grond regelmatig

De eerste stap om uw vijverpomp functioneel te houden, is het vochtgehalte van de bodem regelmatig te controleren. Het vochtgehalte van de bodem kan variëren naargelang het seizoen. In de winter is de bodem droger en heeft de pomp minder water nodig. In de zomer kan de bodem drassig zijn, wat uw pomp kan beschadigen. Een eenvoudige manier om de vochtigheid van de bodem te controleren is het gebruik van een lange schroevendraaier. Steek de schroevendraaier in de grond en kijk hoe lang het duurt voor hij weer naar boven komt: Als het minder dan twee seconden duurt, is de grond te droog; als het langer dan twee seconden duurt, is de grond te nat. In het ideale geval duurt het tussen één en twee seconden.

 

Vervang uw slangen.

Vijverslangen moeten om de drie jaar vervangen worden. Slangen kunnen roesten en puin ophopen, wat uw pomp kan beschadigen. Als u uw slangen niet vervangt, loopt u het risico dat uw pomp verstopt raakt, wat kan leiden tot een totale uitval van het systeem.

 

Controleer uw pomp regelmatig.

De beste manier om de functionaliteit van uw pomp in de gaten te houden, is door hem regelmatig te controleren. Zet hem aan en kijk of hij soepel loopt, of er overmatig lawaai is en of er water lekt. Als u overmatig lawaai hoort, kan dat te wijten zijn aan een verstopping. Als u denkt dat uw pomp kapot begint te gaan, kunt u een vakman inhuren om ernaar te kijken.

 

Laat hem één keer per maand drooglopen.

U moet uw pomp één keer per maand droog laten draaien. Zo voorkomt u dat er te veel water in de pomp komt, wat schade kan veroorzaken. Door uw pomp droog te laten draaien, reinigt u ook de binnenkant van de pomp, waardoor de levensduur wordt verlengd.

 

Onderhoud het filtratiesysteem (uw filter en afvoer).

Uw filter en afvoer moeten regelmatig worden schoongemaakt. Doet u dit niet, dan loopt u het risico op bacteriegroei, wat ziektes kan veroorzaken bij mens en dier. Door uw filter regelmatig te reinigen, verlengt u de levensduur van uw pomp. U kunt het wekelijks of maandelijks schoonmaken, afhankelijk van de grootte van uw vijver en de mate van filtratie. Uw filtersysteem is belangrijk om uw vijverwater schoon en gezond te houden voor uw vissen. Dit houdt in dat overtollige voedingsstoffen en organisch materiaal uit het water worden verwijderd.

 

Conclusie.

Uw vijverpomp is een essentieel onderdeel van uw vijver, omdat deze het water in beweging houdt. Zonder voldoende stroming kunnen uw vissen in de hoeken vast komen te zitten en gaan uw planten dood. Uw pomp in goede conditie houden is essentieel om ervoor te zorgen dat alles in beweging blijft. Om dit te doen, loont het de moeite om het vochtgehalte van de bodem regelmatig te controleren, uw slangen te vervangen, uw pomp regelmatig te controleren en hem één keer per maand droog te laten draaien. Onderhoud het filtratiesysteem (uw filter en afvoer) en u zult jarenlang een probleemloos draaiende pomp hebben.

https://www.tuincenter-vincent.be/producten/264/voorgevormde-vijvers