Genieten van je tuin
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe snoei je een olijfboom

Als het op snoeien aankomt, hebben de olijven in uw achtertuin nogal wat te verduren. Deze bomen kunnen behoorlijk groot worden en hebben wat aandacht nodig om elk jaar netjes en gezond te blijven. Wij raden u aan een gekwalificeerde boomverzorger in te schakelen voor de eerste keer dat u een olijfboom snoeit, vooral als de takken dicht langs ramen of andere eigendommen groeien. Maar als je de uitdaging aandurft, lees dan verder om te leren hoe je een olijfboom op de juiste manier snoeit. Arboristen zullen ineenkrimpen bij het zien van deze lijst met veelgemaakte fouten die huiseigenaren maken bij het snoeien van hun bomen. Laat dit een waarschuwing zijn, zodat je niet te veel blad wegsnoeit tijdens je eerste snoeibeurt. U wilt niet dat de zwakke plekken van de boom bloot komen te liggen, zodat hij vatbaar wordt voor ziekten of rotting. Lees verder en we laten je zien hoe je een olijfboom op de juiste manier snoeit!

 

Wanneer is de beste tijd om een olijfboom te snoeien?

Over het algemeen is de beste tijd om een olijfboom te snoeien direct na de oogst. Dit is in de maand oktober of november, afhankelijk van waar je woont. Op dat moment heb je het beste idee van hoe de boom eruit ziet en kun je dienovereenkomstig snoeien. Dit geeft de boom ook wat tijd om te herstellen voor het volgende groeiseizoen. Als u uw olijfboom gedurende de rest van het jaar moet snoeien, doe dit dan voorzichtig. Houd in gedachten dat u de boom zo min mogelijk wilt snoeien. Al het snoeiwerk moet met een specifieke reden worden gedaan en niet alleen om te snoeien. Als u in het voorjaar snoeit, verwijdert u waarschijnlijk bloemen van de boom. Dit snoeien kan de boom verzwakken en hem minder vruchtbaar maken.

 

Welk gereedschap heb je nodig?

– Een takkenschaar – Een paar handzagen – Een tuinhark – Een snoeizaag U zult ook stevige schoenen, een paar handschoenen en oogbescherming willen dragen. Als u toegang heeft tot een ladder, is het misschien gemakkelijker om de hogere takken te snoeien.

 

Welke delen van de olijfboom moet je snoeien?

Er zijn een paar delen van de boom die u in gedachten moet houden als u een olijfboom snoeit. – De top: De top van je olijfboom kan te dicht zijn, waardoor hij vatbaar is voor ziektes. Als je merkt dat de takken in alle richtingen groeien, is het tijd om te snoeien. – De takken: Je wilt ervoor zorgen dat de takken gelijkmatig verdeeld zijn over de boom. Als je ziet dat de ene kant van de stam meer takken heeft dan de andere, dan wil je de boom misschien snoeien zodat hij meer in balans is. – De stam: De stam groeit met de boom mee, dus er zijn minder dingen waar je je zorgen over hoeft te maken bij dit deel van de boom. Maar houd in gedachten dat je de stam niet zo agressief wilt snoeien dat je een grote wond achterlaat. – De wortels: Hoewel het snoeien van de wortels niet essentieel is, kan het helpen bij de wateropname. Ga echter niet te diep in de wortels, want dit kan het moeilijker maken voor de boom om water op te nemen.

 

Hoe snoei je overvolle takken bij een olijfboom?

Als je merkt dat een of een paar takken te dik groeien, zul je de andere aan die kant van de boom willen snoeien om het gelijk te maken. Je kunt dit doen door een horizontale snede te maken in de dikke tak. Dit zal de groei van nieuwe takken aan die kant van de boom stimuleren, waardoor alles in balans blijft. Als je veel takken hebt die in verschillende richtingen groeien en je wilt ze niet allemaal snoeien, dan zijn er een paar trucjes die je kunt proberen. Je kunt een aantal takken vastbinden in de richting waarin je ze wilt hebben. Je kunt ook takken samenbinden om een centraal deel van de boom te creëren dat dikker en voller is.

 

Hoe snoei je gebroken takken bij een olijfboom?

Olijfbomen staan bekend om hun weerstand tegen ziektes, maar soms breekt er een tak af. Als het een kleine breuk is en je ziet geen rotting, dan kun je het afgebroken deel van de tak gewoon snoeien. Zorg ervoor dat je de hele tak verwijdert, niet alleen het afgebroken deel. Als de breuk groot is en de tak is aan het rotten, zul je de tak helemaal moeten verwijderen. Zorg ervoor dat u geen groot litteken achterlaat op de stam, omdat deze daardoor vatbaarder kan worden voor rot. Probeer een diagonale snede in de tak te maken, omdat dit het zichtbare litteken zal beperken.

 

## Hoe snoei je een te hoog gegroeide olijfboom?

Zoals we al zeiden, de beste tijd om een olijfboom te snoeien is na de oogst wanneer je weet hoe de boom eruitziet. Als je overgroei hebt of de boom is te hoog en je snoeit hem tijdens het groeiseizoen, dan is de kans groot dat je de boom onder stress zet. De boom kan zijn bladeren laten vallen en voor een bepaalde tijd stoppen met groeien totdat hij zich kan herstellen. Als er bepaalde takken zijn die u wilt terugsnoeien en u snoeit tijdens het groeiseizoen, doe dit dan voorzichtig. U wilt niet te diep in de boom gaan of te veel takken wegnemen. Als u te veel takken snoeit en de boom is al hoog, kan het een tijdje duren voordat hij weer tot een redelijke hoogte is gegroeid. Misschien moet u hem het volgende jaar of het jaar daarna opnieuw snoeien.

 

## Hoe snoei je een olijfboom die te breed is geworden?

Als de boom te breed is, kunt u hem verticaal of horizontaal terugsnoeien. Dit zal de boom helpen om kleiner en in een meer beheersbare vorm terug te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende groei aan de boom blijft, zodat deze olijven kan blijven produceren. Als de boom te breed is en naar een pad, muur of andere structuur toe groeit, kunt u ook proberen hem naar boven te laten groeien. Dit kan een goede optie zijn als u de boom niet zo sterk wilt terugsnoeien. U kunt ook proberen hem langs een bestaande omheining te laten groeien of hem als een haag te gebruiken.

 

Conclusie

Als het gaat om het snoeien van een olijfboom, is het het beste om langzaam en gestaag te werk te gaan. Als je te veel tegelijk snoeit, krijgt de boom te veel stress en kan hij zelfs afsterven. Het is het beste om de boom beetje bij beetje te snoeien tot hij de vorm heeft die je wilt. Om uw boom gezond te houden, moet u hem elk jaar snoeien. Zorg er echter wel voor dat je dit buiten het seizoen doet, wanneer de boom geen vruchten produceert. Als u de boom snoeit terwijl hij nog fruit produceert, loopt u het risico dat u ziekten verspreidt. Als het op het snoeien van een olijfboom aankomt, geldt: hoe minder je doet, hoe beter. Volg deze stappen en je zult in staat zijn om je boom te snoeien zonder schade aan te richten.

https://www.goodgardn.nl/blogs/wanneer-en-hoe-je-jouw-oleander-een-goede-snoeibeurt-geeft