Genieten van je tuin
Image default
Tuin en buitenleven

Alles wat je moet weten over een coniferenhaag

Je bent van plan om een haag te gaan plaatsen. De coniferenhaag is een uitstekende keuze. Toch is het nog wel even handig dat je alle punten op een rijtje hebt staan voor je daadwerkelijk een coniferenhaag aanschaft. Je leest hieronder alles wat je moet weten over zo’n mooie haag.

Algemene informatie

Allereerst is het even van belang om de algemene informatie van de conifeer op een rijtje te hebben. De coniferen vallen onder de categorie naaldbomen en zijn extreem populair. Het hout van de coniferen zijn zelfs de belangrijkste houtleveranciers van de hele wereld. Dit hout wordt ‘naaldhout’ genoemd. Er zijn ruim zeshonderd verschillende soorten coniferen. Deze worden allemaal beschouwd als één, hooguit twee families. Bij sommige ‘soorten’ lijkt het loof meer op bladeren dan op naalden. In sommige gevallen is een conifeer dus erg lastig te herkennen. 

Haag

De conifeer is als haag uitermate geschikt. Het biedt de nodige privacy, kan tegen een stootje en is erg onderhoudsvriendelijk. De conifeer ziet er stoer uit in vergelijking tot andere hagen. Een voordeel van de coniferenhaag is dat hij ‘s winters volledig groen blijft. Je houdt dus altijd je privacy. 

Schade

Het kan voorkomen dat de haag op de één of andere manier beschadigd raakt. Hieronder worden de twee meest voorkomende oorzaken genoemd met daarbij een oplossing.

Verkeerd snoeiwerk

Het kan voorkomen dat de coniferenhaag door middel van verkeerd snoeiwerk bruin wordt. Niets is zo vervelend als dit, maar gelukkig zijn hier oplossingen voor. Kale, bruine plekken ontstaan vaak door middel van verkeerd snoeien. Wanneer je een beetje oppast wordt niet de gehele haag bruin en lelijk. Bij de conifeer is het mogelijk om andere takken, die niet bruin zijn, bij te buigen en vast te maken met een touwtje of tiewrap. Zo dienen de overige takken als opvulling van de schade. 

Droogte

Ook bestaat er de mogelijkheid dat de haag begint te verkleuren als gevolg van droogte. Deze droge periodes komen vaak in de zomer voor en zijn erg vervelend voor hagen. Eens in de zoveel tijd gebruik maken van besproeiing werkt in de meeste gevallen niet. Het is beter om na verloop van tijd, dus op het moment dat de haag al bruin en kaal is geworden, kuilen naast de wortels te graven en deze vol te laten lopen met water. Op deze manier komt het water direct bij de kluit en zo zal de conifeer binnen no time herstellen.