Klepraam

Een klepraam kan meerdere functies hebben. Ik herinner mij het huis van mijn ouders waar onder de drempel bij de voordeur een gat zat met een klepraam. Achter die klepraam zat de kelder. Deze klepraam kon aan de bovenkant open. Dieven konden bij een niet goed afgesloten klepraam het huis zo binnendringen. Het was een kwestie van de ijzeren drempel optillen, in het gat springen en het raampje opentrappen. Voor de zekerheid deed mijn vader altijd de kelderdeur op slot.

Frisse lucht

Tegenwoordig zit er geen klepraam meer op die plek. Hij is vervangen voor een dicht raam met een ventilatierooster. Klepramen worden momenteel alleen nog gebruikt om vieze lucht af te voeren of om frisse lucht aan te voeren. De klepraam wordt aan de onderkant geopend. Ze zijn te klein om doorheen te klimmen en anders zit er een ijzeren beugel die de inbreker op andere gedachten moet brengen. Of de klepraam zit te hoog om zo bij te kunnen. Toch blijft het opletten met een klepraam. Het gebruik van het juiste type glas, de juiste hendels en raamuitzetters.

Het glas in een klepraam

Het glas in een klepraam kan enkel glas zijn, standaard glas, inbraakvertragend glas, isolerend of hardglas.

De scharnieren en raamuitzetters bij een klepraam

De scharnieren zijn van RVS gemaakt. Met een raamuitzetter kan de klepraam traploos worden geopend. De raamuitzetter dient wel inbraakwerend te zijn. Op een inbraakwerende raamuitzetter zit een ingebouwde vergrendeling. Een indicator geeft aan of de klepraam op slot zit. De meeste raamuitzetters, dus ook de klepramen openen naar buiten toe. Er zijn ook raamuitzetters met een afstandsbediening verkrijgbaar. Dan ziet u geen stangen en hendels aan de binnenkant. Met een remote kunt u op een afstand van 6 tot 20 meter de klepraam openen en sluiten.

De klepramen van uw erkende glasspecialist zijn tegen vocht bestand. De klepramen zijn er in verschillende uitvoeringen, maten en glasdiktes te krijgen.

http://www.aaglashandel.nl/Glas-Producten/Klep-raam/